Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα: 7 Αποτελεσματικές Λύσεις για Γρήγορη Ανάρρωση

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα, γνωστή και ως “αγκώνας του τενίστα”, είναι μια συχνή πάθηση που προκαλεί πόνο στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα. Προκαλείται από την υπερβολική χρήση των μυών που εκτείνουν τον καρπό και τα δάχτυλα. Αν υποφέρετε από αυτή την πάθηση, υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επιταχύνετε την ανάρρωση και να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

Ξεκουραστείτε και Αποφύγετε τις Επαναλαμβανόμενες Κινήσεις

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της έξω επικονδυλίτιδας είναι να ξεκουράσετε τον αγκώνα σας και να αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνετε ένα διάλειμμα από αθλήματα όπως το τένις ή το γκολφ, ή να τροποποιήσετε τις εργασιακές σας δραστηριότητες. Δώστε στους τραυματισμένους ιστούς χρόνο να επουλωθούν.

Θυμηθείτε, η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή φροντίδα είναι το κλειδί για γρήγορη και επιτυχημένη αποκατάσταση από την έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα.

Εφαρμόστε Πάγο

Η εφαρμογή πάγου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο και τη φλεγμονή που σχετίζονται με την έξω επικονδυλίτιδα. Τυλίξτε παγοκύστες ή μια σακούλα με παγάκια σε μια πετσέτα και εφαρμόστε στον αγκώνα για 15-20 λεπτά, αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο μετά από δραστηριότητες που έχουν προκαλέσει πόνο.

Έξω Επικονδυλίτιδα Αγκώνα: 7 Συμβουλές για Γρήγορη Ανάρρωση

Συμβουλή: Λάβετε επαγγελματική βοήθεια από έναν γιατρό ή φυσικοθεραπευτή αν δεν βλέπετε βελτίωση ή αν ο πόνος επιδεινώνεται. Μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Χρησιμοποιήστε Επίδεσμο ή Νάρθηκα Συμπίεσης

Ένας επίδεσμος ή νάρθηκας συμπίεσης για τον αγκώνα μπορεί να παρέχει υποστήριξη και να μειώσει την πίεση στην περιοχή της επικονδυλίτιδας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην πρόληψη περαιτέρω τραυματισμών. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά και δεν είναι υπερβολικά σφιχτός.

Κάντε Ασκήσεις Έκτασης και Διατάσεις

Απαλές ασκήσεις έκτασης και διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ευελιξίας, στην ενίσχυση των μυών και στην πρόληψη της δυσκαμψίας. Ένα παράδειγμα είναι η άσκηση “κάμψης καρπού”: με το χέρι σας τεντωμένο μπροστά, λυγίστε τον καρπό σας προς τα κάτω χρησιμοποιώντας το άλλο χέρι για να το τραβήξετε απαλά. Κρατήστε για 15-30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε 2-4 φορές. Να ξεκινάτε πάντα αργά και να μην τεντώνεστε αν υπάρχει πόνος.

Ενισχύστε τους Μύες του Πήχη

Καθώς μειώνεται ο πόνος, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών. Μια απλή άσκηση είναι η “ενδυνάμωση καρπού”: κρατήστε ένα ελαφρύ βάρος (όπως ένα μπουκάλι νερό) με τον πήχη στηριγμένο σε ένα τραπέζι. Σηκώστε αργά το βάρος λυγίζοντας τον καρπό προς τα πάνω, και μετά χαμηλώστε το ελεγχόμενα. Επαναλάβετε για 10-15 επαναλήψεις.

Εφαρμόστε Θερμότητα Πριν τις Δραστηριότητες

Όταν είστε έτοιμοι να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας, εφαρμόστε θερμότητα στον αγκώνα για 10-15 λεπτά πριν ξεκινήσετε. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος και χαλαρώνει τους μύες. Μια θερμοφόρα ή ένα θερμό μπάνιο μπορεί να είναι χρήσιμα. Απλώς προσέξτε να μην κάψετε το δέρμα σας.

Η Σημασία της Φυσικοθεραπείας στην Αντιμετώπιση της Έξω Επικονδυλίτιδας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνεργασία με ένα εξειδικευμένο κέντρο φυσικοθεραπείας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση της έξω επικονδυλίτιδας αγκώνα. Οι έμπειροι φυσικοθεραπευτές μπορούν να σχεδιάσουν ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με βάση τις ειδικές ανάγκες και τους στόχους σας. Μπορούν επίσης να σας καθοδηγήσουν στη σωστή εκτέλεση ασκήσεων, να παρέχουν χειροπρακτικές θεραπείες και να προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη καθ ‘όλη τη διαδικασία ανάρρωσης. Αν αγωνίζεστε να διαχειριστείτε την κατάστασή σας μόνοι σας ή δεν βλέπετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, μην διστάσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός κέντρου φυσικοθεραπείας.

Θυμηθείτε, η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή φροντίδα είναι το κλειδί για γρήγορη και επιτυχημένη αποκατάσταση από την έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα. Με την κατάλληλη προσέγγιση και υποστήριξη, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την πρόκληση και να επιστρέψετε στις δραστηριότητες που απολαμβάνετε.

Μπορούν επίσης να σας καθοδηγήσουν στη σωστή εκτέλεση ασκήσεων, να παρέχουν χειροπρακτικές θεραπείες και να προσφέρουν πολύτιμη υποστήριξη καθ' όλη τη διαδικασία ανάρρωσης.

Η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα μπορεί να είναι μια επώδυνη και εξουθενωτική κατάσταση, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα και αυτοδιαχείριση, μπορείτε να επιταχύνετε σημαντικά τη διαδικασία ανάρρωσης. Ξεκινήστε ξεκουράζοντας τον αγκώνα σας και εφαρμόζοντας πάγο για να μειώσετε τη φλεγμονή. Χρησιμοποιήστε υποστήριξη, όπως έναν επίδεσμο συμπίεσης, και πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα αν χρειάζεται. Καθώς βελτιώνονται τα συμπτώματα, κάντε ήπιες ασκήσεις και διατάσεις, ενισχύστε τους μύες του πήχη και θερμάνετε πριν τις δραστηριότητες. Με υπομονή και συνέπεια, θα είστε σύντομα σε καλό δρόμο προς την ανάκτηση. Θυμηθείτε, η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή φροντίδα είναι το κλειδί για γρήγορη και επιτυχημένη αποκατάσταση από την έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα.

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να αναρρώσετε από την έξω επικονδυλίτιδα;

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν βελτίωση σε 6-12 εβδομάδες με την κατάλληλη φροντίδα. Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Μπορώ να συνεχίσω να αθλούμαι με επικονδυλίτιδα;

Είναι καλύτερα να αποφεύγετε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Μετά από αυτό, ξεκινήστε σταδιακά και σιγουρευτείτε ότι κάνετε διατάσεις και προθέρμανση.

Τι γίνεται αν η έξω επικονδυλίτιδα δεν βελτιώνεται;

Αν τα συμπτώματά σας δεν βελτιώνονται μετά από αρκετές εβδομάδες συντηρητικής θεραπείας, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω αξιολόγηση ή εναλλακτικές επιλογές θεραπείας.

Πηγές

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×