Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας στα πλαίσια της νευρολογικής αποκατάστασης σε νευρολογικούς ασθενείς με Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ελαστικότητα των μυών, να διατηρήσει την ευκινησία των αρθρώσεων, να επανεκπαιδεύσει το νευρομυϊκό συντονισμό και την ισορροπία και να διευκολύνει την ανεξάρτητη κίνηση και βάδιση του ασθενούς.
Νόσος του Πάρκινσον
Στη νόσο του Πάρκινσον ο αριθμός των νευρικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη (νευροδιαβιβαστής που βοηθάει στη μετάδοση της πληροφορίας σχετικά με την έναρξη και τον έλεγχο της κίνησης και της ισορροπίας) αρχίζει να μειώνεται. Αυτό έχει αντίκτυπο στο συντονισμό των κινήσεων του ατόμου, που συχνά εμφανίζεται ως τρόμος (τρέμουλο). Παρατηρείται, επίσης, δυσκαμψία μυών και αρθρώσεων, δυσκολία στην κίνηση και προβλήματα στάσης και βάδισης.
Μεταξύ των μη φαρμακευτικών μεθόδων αντιμετώπισης της νόσου περιλαμβάνεται η άσκηση. Στην νευρολογική αποκατάσταση έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση αποτελεί αξιόπιστη παρέμβαση για τη μείωση των δυσμενών επιδράσεων της νόσου του Πάρκινσον και θεωρείται σχεδόν εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, καθώς του διατηρεί δυνατούς και εύκαμπτους.
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Πρόκειται για μία ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπου παρατηρείται διαταραχή στη μεταφορά του ηλεκτρικού ερεθίσματος από και προς τον εγκέφαλο. Τα κινητικά συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι αδυναμία κίνησης, κόπωση, αστάθεια, έλλειψη κινητικής ροής, σπαστικότητα ή μυϊκή δυσκαμψία, αδυναμία προσδιορισμού της θέσης στον περιβάλλοντα χώρο.
Η άποψη που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος άσκησης σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο ισχυρισμός αυτός αντικαταστάθηκε με την αναγνώριση ότι η αδράνεια είναι υπεύθυνη για πολλές επιπλοκές και ότι υπήρχε επιδείνωση της ασθένειας λόγω της ακινησίας.
Η νευρολογική φυσικοθεραπεία, συνδυάζοντας προηγμένες τεχνικές κινησιοθεραπείας και την τεχνολογία εστιασμένης ακουστικής δόνησης, αποτελεί μια κρίσιμη παρέμβαση στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων όπως η Νόσος του Πάρκινσον και η Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Επιτρέπει την επανεκπαίδευση του νευρομυϊκού συντονισμού, βελτιώνει την ισορροπία και διατηρεί την ελαστικότητα των μυών, προσφέροντας μια ποιοτικότερη ζωή στους ασθενείς.
Αντιμετώπιση των νευρολογικών παθήσεων
Η τεχνολογία εστιασμένης ακουστικής δόνησης σε συνδυασμό με την κινησιοθεραπεία επέτρεψε την ανάπτυξη νέων πρωτοκόλλων αποκατάστασης στις νευρολογικές παθήσεις!
Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η υπερτονία και η μυϊκή δυσκαμψία, η νευρολογική φυσικοθεραπεία μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων και την εφαρμογή της εστιασμένης ακουστικής δόνησης, ανοίγει νέους δρόμους για την αποκατάσταση και την βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με Πάρκινσον και Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αυξάνοντας την αυτονομία τους και ενισχύοντας την γενική τους υγεία