Γνωρίστε τον ρόλο του βελονισμού στην προστασία της υγείας και τη διαχείριση του πόνου.

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Οδηγός Βελονισμού: Ασφαλής και Αποτελεσματική Θεραπεία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για εκείνη την αρχαία πρακτική που χρησιμοποιεί βελόνες; Ο βελονισμός έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής στη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς οι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές και ολιστικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί και είναι ασφαλές; Σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, θα εξερευνήσουμε τα μυστικά αυτής της φασματικής θεραπείας.

Ιστορία και Βασικές Αρχές

Ο βελονισμός είναι μια αρχαία πρακτική που χρονολογείται πίσω χιλιάδες χρόνια στην Κίνα. Βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχει μια ζωτική ενέργεια, γνωστή ως “qi” ή “chi”, που ρέει μέσα από συγκεκριμένα κανάλια του σώματος. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, η ασθένεια προκαλείται από εμπόδια ή ανισορροπίες στη ροή αυτής της ενέργειας.

Οι θεραπευτές βελονισμού χρησιμοποιούν λεπτές, στείρες βελόνες για να διεισδύσουν σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, γνωστά ως “οδοί” ή “τοξικές περιοχές”. Αυτό γίνεται για να αποκαταστήσει τη ροή της ενέργειας και να αποκαταστήσει την ισορροπία στο σώμα.

Ο βελονισμός αποτελεί μία παραδοσιακή κινεζική ιατρική τεχνική, που χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος για να διεγείρει την αυτοθεραπευτική διαδικασία του οργανισμού.

Εφαρμογές και Οφέλη

Η έρευνα έχει δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην ανακούφιση πολλών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων:

  • Χρόνιος πόνος (πονοκέφαλοι, οσφυαλγία, αρθρίτιδα)
  • Ναυτία και εμετός
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Αϋπνία
  • Ανωμαλίες της εμμηνόπαυσης
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Και πολλά άλλα

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν επίσης βελονισμό ως συμπληρωματική θεραπεία για καρκίνο, αλλεργίες και άλλες παθήσεις. Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, πολλοί θεραπευόμενοι αναφέρουν ότι νιώθουν πιο χαλαροί, έχουν λιγότερο στρες και καλύτερη ποιότητα ζωής μετά από θεραπείες βελονισμού.

Βελονισμός Εξηγείται: Φυσική Ανακούφιση για Όλους

Η ασφάλεια στον βελονισμό είναι κρίσιμη και εξαρτάται από τη χρήση αποστειρωμένων βελόνων και την εφαρμογή από έμπειρους και καταρτισμένους θεραπευτές.

Ασφάλεια και Προφυλάξεις

Όταν διεξάγεται από εκπαιδευμένο επαγγελματία, ο βελονισμός είναι γενικά ασφαλής με ελάχιστες παρενέργειες. Οι κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ελαφρύ πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ωστόσο, αυτές οι επιπλοκές είναι συνήθως ήπιες και παροδικές.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν πιστοποιημένο θεραπευτή βελονισμού που χρησιμοποιεί μόνο αποστειρωμένες, αναλώσιμες βελόνες. Να αποφεύγετε τον βελονισμό εάν έχετε αιμορροφιλία ή λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται ένα γιατρό πριν προχωρήσουν σε βελονισμό.

Πώς να Επιλέξετε Έναν Θεραπευτή Βελονισμού

Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε βελονισμό, είναι σημαντικό να βρείτε έναν θεραπευτή με τα κατάλληλα προσόντα και πιστοποιήσεις. Αναζητήστε κάποιον με πτυχίο από αναγνωρισμένο πρόγραμμα βελονισμού, και εμπειρία στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασής σας.

Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με την εκπαίδευση και την εμπειρία τους. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι καθαρός και οι βελόνες είναι αποστειρωμένες και αναλώσιμες. Ένας καλός θεραπευτής θα πρέπει να είναι πρόθυμος να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ανησυχίες έχετε.

Πριν από την επιλογή του βελονισμού ως μέθοδο θεραπείας, είναι σημαντικό να γίνει μια αναλυτική συζήτηση με τον θεραπευτή για την αξιολόγηση των προσωπικών αναγκών και της καταλληλότητας της μεθόδου.

Τι να Περιμένετε Κατά τη Διάρκεια της Θεραπείας

Πριν τη θεραπεία βελονισμού, ο θεραπευτής σας θα κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Αυτό θα τους βοηθήσει να προσδιορίσουν τα κατάλληλα σημεία βελονισμού για τις ανάγκες σας.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα ξαπλώσετε άνετα σε ένα τραπέζι ενώ ο θεραπευτής τοποθετεί τις λεπτές, αποστειρωμένες βελόνες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός σας. Οι βελόνες είναι μονοδιάστατες και η διαδικασία τοποθέτησής τους είναι συνήθως ανώδυνη. Οι βελόνες μπορεί να παραμείνουν εισηγμένες για 5 έως 30 λεπτά.

Πολλοί ασθενείς περιγράφουν μια αίσθηση ζεστού κτυπήματος ή μουδιάσματος όταν τοποθετούνται οι βελόνες, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνη. Η εμπειρία μπορεί να είναι χαλαρωτική και ηρεμιστική. Μετά τη θεραπεία, μπορεί να νιώσετε λίγο ζαλισμένοι, οπότε είναι καλή ιδέα να χαλαρώσετε για λίγο πριν συνεχίσετε τη μέρα σας.

Πόσο Συχνά Χρειάζεστε Θεραπεία;

Οι ανάγκες θεραπείας διαφέρουν ανάλογα με την κατάστασή σας. Για οξείες παθήσεις όπως πονοκεφάλους ή μυϊκούς πόνους, ένα ή δύο ραντεβού μπορεί να είναι αρκετά. Για χρόνιες παθήσεις, ο θεραπευτής σας ενδέχεται να συστήσει ένα αρχικό πρόγραμμα θεραπειών μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα σε μία θεραπεία το μήνα για συντήρηση.

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι συνδυάζοντας τον βελονισμό με άλλες προσεγγίσεις όπως η φαρμακευτική αγωγή, η φυσική άσκηση και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να έχει ακόμη πιο ισχυρά αποτελέσματα. Η τακτική θεραπεία βελονισμού μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ισορροπίας και της ευεξίας.

Ο βελονισμός είναι μια εδώ και χιλιετίες αρχαία πρακτική που όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν ως ασφαλή και αποτελεσματική συμπληρωματική θεραπεία. Βοηθώντας στην αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας του σώματος, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από διάφορες παθήσεις και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία. Με τις σωστές προφυλάξεις και έναν έμπειρο επαγγελματία θεραπευτή, μπορείτε να απολαύσετε τα πολλαπλά οφέλη αυτής της φασματικής θεραπείας.

Συχνές Ερωτήσεις

Πονάει ο βελονισμός;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο βελονισμός δεν είναι επώδυνος. Μπορεί να νιώσετε μια στιγμιαία αίσθηση ενόχλησης όταν εισάγονται οι βελόνες, αλλά η εμπειρία είναι γενικά χαλαρωτική.

Πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια κατά τον βελονισμό;

 Επιλέξτε έναν πιστοποιημένο θεραπευτή που χρησιμοποιεί μόνο αναλώσιμες, αποστειρωμένες βελόνες. Αποφύγετε τον βελονισμό εάν έχετε αιμορροφιλία ή λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό.

Πηγές

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×