Προβλήματα πυελικού εδάφους και πώς αντιμετωπίζονται με βελονισμό και φυσικοθεραπεία

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Που οφείλονται τα προβλήματα του πυελικού εφάφους;

Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους εμφανίζονται όταν οι μύες που στηρίζουν τα όργανα της πυέλου και τη δίοδο για την ουρήθρα και το ορθό, είναι πολύ αδύναμη (υποτονική) ή σε σπασμό (υπερτονική). 

Ποιες είναι οι συχνότερες διαταραχές του πυελικού εδάφους;

Μία γυναίκα μπορεί να πονά χαμηλά στη μέση, στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου ή στα γεννητικά όργανα, ή να εμφανίζει πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης.

 Όταν έχουμε υποτονία των μυών μπορεί να παρουσιαστεί ακράτεια ούρων και κοπράνων, πρόπτωση πυελικών οργάνων και πόνος στην ευρύτερη περιοχή της πυέλου. Στην περίπτωση της υπερτονίας των μυών μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως, συχνοουρία, ατελή ή επώδυνη ούρηση, δυσκοιλιότητα ή πόνος κατά την κίνηση των εντέρων.

Οι διαταραχές του πυελικού εδάφους μπορεί να συνδέονται και με άλλα μυοσκελετικά προβλήματα που μπορεί να συμβάλουν στην υποτονία των μυών της πυέλου όπως προβλήματα στην οσφυϊκής μοίρα, της ιερολαγόνιας άρθρωσης, γυναικολογικές επεμβάσεις κ.ά. Η υπερτονία των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να έχει προκληθεί από κάποιο τραύμα (κατά τη διάρκεια του τοκετού ή κάποιας γυναικολογικής επέμβασης), από συμφύσεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ή από κάποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα στη μέση ή στο ισχίο που δεν έχει πλήρως επιλυθεί.

Τί μπορεί να προσφέρει η φυικοθεραπεια;

Η αντιμετώπιση των συνδεσμικών και μυοσκελετικών διαταραχών του πυελικού εδάφους και γενικότερα της πυέλου και της οσφυϊκής μοίρας βοηθά στην ομαλή λειτουργία του ουρογεννητικού συστήματος της γυναίκας. Σύμφωνα με μελέτες η θεραπευτική άσκηση, η ενδοδιαθερμία TECAR, η εστιασμένη ακουστική δόνηση και ο βελονισμός μπορούν να συμβάλουν στην ομαλή προσαρμογή του γυναικείου σώματος, να αντιμετωπίσουν επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα, δομικές ανισορροπίες και να εξασφαλίσουν ένα δυνατό και λειτουργικό σώμα.

Η φυσικοθεραπεία παρεμβαίνει θεραπευτικά σε όλες τις διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν το μυοσκελετικό σύστημα της γυναίκας σε όλες τις περιόδους της ζωής της.

Συμπτώματα κατά την Εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό

Η ακράτεια ούρων, ο πυελικός πόνος, καθώς και διάφορα επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα συναντώνται συχνά στις εγκύους. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην επιβάρυνση που δέχεται το μυοσκελετικό σύστημα από την αύξηση του βάρους και τις ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη. Ο ίδιος ο τοκετός μπορεί να προκαλέσει κάποιο τραύμα στο πυελικό έδαφος, ενώ οι τομές που ενδέχεται να γίνουν ευθύνονται για τη δημιουργία συμφύσεων, οι οποίες επιβαρύνουν την περιοχή. Συνήθη συμπτώματα είναι η συχνοουρία, η ακράτεια, πόνος στη μέση και στη βουβωνική περιοχή. 

Στη φάση που το σώμα προσαρμόζεται μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης και τον τοκετό, έρχεται να προστεθεί η φροντίδα του παιδιού, η οποία συνεπάγεται μεγάλη καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος, με εκδηλώσεις όπως πόνος στην πλάτη, στο ώμο, στον αυχένα και στη μέση. 

Προβλήματα που οφείλονται σε γυναικολογικές επεμβάσεις

Οι  χειρουργικές επεμβάσεις στη γυναίκα, όπως οι επεμβάσεις στο μαστό, η καισαρική τομή, η αφαίρεση κάποιας κύστης, κ.ά. μπορούν να επηρεάσουν αρχικά μέσω των ουλών και έπειτα μέσω των συμφύσεων που θα δημιουργηθούν. 

Συμπτώματα: Πόνος και αίσθηση τραβήγματος γύρω από τη χειρουργική ουλή, πόνος σε όλο το μυϊκό σύστημα του ώμου και της  πλάτης, καθώς και λεμφοίδημα στο άνω άκρο μετά από επέμβαση στο μαστό. Οι γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πύελο, στα ισχία ή στη μέση, κούραση και πρήξιμο στα πόδια.

Μπορεί να συνδέονται με υποτονία ή υπερτονία του πυελικού εδάφους που οφείλεται σε τραυματισμό των ιστών κατά την χειρουργική επέμβαση, πρόπτωση πυελικών οργάνων που οφείλεται σε αφαίρεση οργάνου, συμφύσεις γύρω από τη χειρουργική ουλή, παρεμπόδιση της λεμφικής παροχέτευσης εξαιτίας της αφαίρεσης ιστών.

Πρόπτωση πυελικών οργάνων

Η πρόπτωση (πρόπτωση μήτρας, τραχήλου, κήλη εντέρου, χαλάρωση πυελικού εδάφους) περιγράφει μία κατάσταση, όπου όργανα κυρίως του κοιλιακού τοιχώματος και του πυελικού εδάφους δε συγκρατούνται στην ανατομική τους θέση και έχουν «πέσει» πιο χαμηλά. Το εσωτερικό αυτό τράβηγμα προς τα κάτω του συνδετικού ιστού από την «πτώση» του οργάνου μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από συμπτώματα από τον αυχένα και τους ώμους μέχρι τα πόδια.  

Συμπτώματα: Πόνος χαμηλά στη μέση και στην περιοχή του τετράγωνου οσφυϊκού μυός, δυσφορία στη βουβωνική περιοχή, κούραση στα πόδια, πόνος στο μηρό και στο γόνατο, ισχιαλγία, σφιγμένοι ώμοι, συχνοουρία. 

Μπορεί να συνδέονται με συχνές εγκυμοσύνες, παραπάνω κιλά στην περιοχή της κοιλιάς, σκελετικές ανισορροπίες όπως η λόρδωση που προκαλεί πρόσθια στροφή στη λεκάνη, ή χειρουργικές επεμβάσεις χαμηλά στην κοιλιά.  

Η φυσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών προβλημάτων είναι μια επιλογή που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τους περιορισμούς σας και τις ενοχλήσεις με φυσικό τρόπο. Μπορείτε να δείτε τις μελέτες για τα πρωτόκολλα της Γυναικολογικής φυσικοθεραπείας στη σελίδα μας Γυναικολογική Φυσικοθεραπεία. 

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Πήγες

author avatar
The Editor
Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×