Βελτιώστε τον μεταβολισμό σας με 2 οφέλη του βελονισμού.

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να χάσετε βάρος; Νιώθετε νωθρότητα, παρόλο που κοιμάστε αρκετά;

Τα δυο παραπάνω μπορεί να είναι μία ειδοποίηση ότι ο μεταβολισμός σας είναι αργός. Με απλά λόγια, όταν αναφερόμαστε στον όρο «μεταβολισμός»,  εννοούμε τις χημικές αντιδράσεις στα κύτταρα του σώματός μας που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια. Συνήθως δεν είναι κάτι που μας απασχολεί συνειδητά, απλώς θεωρούμε πως θα λειτουργήσει όπως αναμένεται από μόνος του, ανεξάρτητα από το τις καθημερινές μας συνήθειες. Όταν, όμως, ο μεταβολισμός μας αρχίζει να επιβραδύνει, τότε μπορεί να αρχίσουμε να αισθανόμαστε τα αποτελέσματά της επιβράδυνσης

Τι μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στο μεταβολισμό μας;

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με γενετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να αναστατώσουν τον μεταβολισμό τους. Άλλοι αναπτύσσουν μεταβολικές διαταραχές με την πάροδο του χρόνου λόγω κακού lifestyle και ελλιπούς φροντίδας του εαυτού τους. Οι μεταβολικές διαταραχές μπορεί επίσης να προκληθούν από κάποιο τραύμα. Συχνές μεταβολικές διαταραχές είναι: ο διαβήτης, η κίρρωση του ήπατος, ακόμη και το μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα καταστάσεων που συμβαίνουν όλες μαζί ταυτόχρονα, συνήθως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο, υπερβολικό σωματικό λίπος και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα υγείας έτσι και στα προβλήματα σχετικά με το μεταβολισμό, συνήθως συνίσταται φαρμακευτική αγωγή και φυσικά πολλές φορές αυτή η λύση είναι αρκετά αποτελεσματική. Από την άλλη πλευρά, οι παρενέργειες δεν είναι αμελητέες και το σώμα μπορεί να αναπτύξει ανοσία στα φάρμακα με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, όταν πρόκειται για μεταβολικές διαταραχές, μια φυσική προσέγγιση είναι συνήθως η καλύτερη μακροπρόθεσμη επιλογή. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο βελονισμός σε συνδυασμό με τη φυσικοθεραπεία μπορεί να καταστεί εξαιρετικά ωφέλιμος.

Τα περισσότερα προβλήματα του μεταβολισμού είναι αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας ορμονών, όπως η ινσουλίνη και οι ορμόνες του θυρεοειδούς και της γλυκόζης. Αυτά τα τρία συστατικά είναι βασικά για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και μπορούν εύκολα να εξαντληθούν. Το υπερβολικό άγχος, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η έλλειψη άσκησης είναι οι λόγοι για τους οποίους ο μεταβολισμός του σώματος μπορεί να μην λειτουργεί σωστά.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού;

#1: Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης

Το πρώτο βασικό όφελος του βελονισμού που ενισχύει τον μεταβολισμό επιβεβαιώθηκε σε μια πρόσφατη μελέτη που έδειξε, ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των λιπιδίων και της γλυκόζης σε όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε από τη National Library of Medicine National Institutes of Health και παρακολούθησε 76 ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο για μια χρονική περίοδο, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε μόνο φαρμακευτική αγωγή, ενώ η δεύτερη ομάδα συνδύασε τη φαρμακευτική αγωγή με τακτικές συνεδρίες βελονισμού. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), τα λιπίδια του αίματος, η γλυκόζη αίματος και γενικότερα τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν πριν και μετά τη θεραπεία και στις δύο ομάδες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν, ότι η ομάδα που έλαβε βελονισμό συν συμβατικές ιατρικές θεραπείες είχε ανώτερη βελτίωση σε σχέση με την ομάδα που έλαβε μόνο φαρμακευτική αγωγή. Τα άτομα εμφάνισαν βελτίωση στο ΔΜΣ, στα τριγλυκερίδια, στην ολική χοληστερόλη, στη λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας, στη γλυκόζη αίματος νηστείας, στη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας, στην ινσουλίνη νηστείας και στον δείκτη αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των ασθενών που πάσχουν από μεταβολικές διαταραχές, όταν συνδυάζεται με συμβατικές ιατρικές μεθόδους.

#2: Ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες

Το δεύτερο βασικό όφελος του βελονισμού για την ενίσχυση του μεταβολισμού είναι η μείωση της φλεγμονής. Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στον αργό μεταβολισμό είναι η παραγωγή ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες. Ο βελονισμός έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση των νευροπροστατευτικών επιδράσεων, βοηθώντας ακόμη και στη ρύθμιση του ενδοκρινικού συστήματος.

Με απλά λόγια, ο βελονισμός έχει αποδειχθεί ότι εξισορροπεί τις ορμόνες όταν συνοδεύεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς μπορεί να ελέγξει την επιθυμία για φαγητό, ενισχύοντας το μεταβολισμό, βελτιώνοντας την πέψη και βοηθώντας το ήπαρ να λειτουργεί στο βέλτιστο. Το συκώτι παράγει χημικές ουσίες που βοηθούν στη διάσπαση του λίπους, ενώ φιλτράρει τις τοξίνες που μπορούν να επιβραδύνουν την ικανότητα του σώματός μας να αφομοιώσει και να ρυθμίσει. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πιο αργό μεταβολισμό, αύξηση του σωματικού λίπους και κακό ύπνο. Λύση και πάλι αποτελούν οι τακτικές θεραπείες βελονισμού μαζί με άσκηση, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες.  

Άλλες ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ο βελονισμός μειώνει το Δείκτη Μάζας Σώματος (Tong 2011), και επιφέρει μεγαλύτερη μείωση βάρους όταν συνδυάζεται με προγράμματα διατροφής και άσκησης, συγκριτικά με μόνο δίαιτα και άσκηση (Yang 2010, Buevich 2010).

Επομένως, εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή υποτονικοί, δεν έχετε τον έλεγχο στο βάρος σας  ή αντιμετωπίζετε άγχος και κατάθλιψη, ο βελονισμός και η φυσικοθεραπεία σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν.

Για περισσότερα μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Πηγή: https://startingpointacupuncture.com/boosting-metabolism/

author avatar
The Editor
Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×