Αποκατάσταση και άσκηση
Πολλοί άνθρωποι μέσης και τρίτης ηλικίας παραπονούνται για απώλεια δύναμης, ενέργειας και διάθεσης. Αυτή η αδυναμία και η μειωμένη ενέργεια που συσχετίζουμε με την ηλικία, όπως η δυσκολία να περπατήσει κάποιος μία απόσταση, να ανέβει τις σκάλες, να μεταφέρει κάτι, είναι κυρίως εξαιτίας της απώλειας μυϊκού ιστού και της απώλειας ελαστικότητας. Για την απώλεια σε μυϊκή δύναμη ευθύνεται κυρίως η έλλειψη δραστηριότητας, που σχετίζεται με την ηλικία και παράγοντες του τρόπου ζωής.
Στην αποκατάσταση των ηλικιωμένων μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση σε συνδυασμό με την τενχολογία μηχανοακουστικής δόνησης δεν στοχεύει μόνο στην εξάλειψη του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, αλλά στοχεύει στην ανάκτηση και τη μεγιστοποίηση της δύναμης, της αντοχής, της ισορροπίας, και της ζωτικότητας. Είναι χαρακηριστική η εφαρμογή της εστιασμένης ακουστικής δόνησης στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και της σαρκοπενίας.
Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά, στη χαλάρωση των μυών, να προάγει τη καλή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και να διεγείρει την απελευθέρωση ορμονών του οργανισμού που μειώνουν τον πόνο και το στρες.
Μελέτες και άρθρα
Μελέτη σχετικά με την επίδραση του βελονισμού στην αποκατάσταση ηλικιωμένων έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι ωφέλιμος ως συμπληρωματική θεραπεία στην γηριατρική αποκατάσταση μετά από οξεία νόσο.
Acupuncture Treatment in Geriatric Rehabilitation: A Retrospective Study 2008
Μια σχετικά πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine διαπίστωσε ότι ο βελονισμός μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι δοκιμές περιελάμβαναν 386 ασθενείς με υπέρταση και διαπίστωσαν ότι η εβδομαδιαία θεραπεία με βελονισμό για έξι έως 10 εβδομάδες μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.
Li D, Zhou Y, Yang Y, Ma Y, Li X, Yu J, Zhao Y, Zhai H, Lao L. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2014 March, Epub
Η μελέτη του 2017 πάνω στην «Επίδραση συνδυασμένης θεραπείας με εστιασμένη ακουστική-μηχανική δόνηση και φαρμακευτική αγωγή στην οστική πυκνότητα και τη μυϊκή δύναμη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση», έδειξε ότι η εστιασμένη ακουστική-μηχανική δόνηση έχει σημαντική, ευεργετική επίδραση στην οστεοπόρωση, καθώς όχι μόνο βελτιώνει την οστική πυκνότητα (BMD), αλλά επίσης βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την ιδιοδεκτικότητα.
(2017 Sep-Dec;14(3):305-311. doi:10.11138/ccmbm/2017.14.3.305. Epub 2017 Dec 27)
Σε ανασκόπηση που επικεντρώνεται σε μηχανισμούς με τους οποίους η άσκηση προάγει την «υγιή γήρανση» προκαλώντας τροποποιήσεις στον σκελετικό μυ σημειώθηκε ότι η άσκηση αντιτίθεται στις επιβλαβείς επιδράσεις της δευτερογενούς γήρανσης, αποτρέποντας τη μείωση της μιτοχονδριακής αναπνοής, μετριάζοντας την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με τη γήρανση και ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
(Cartee Hepple,Bamman,Zierath 2016)
Μελέτη αξιολόγησε τις επιπτώσεις των κραδασμών στους σαρκοπενικούς μύες ηλικιωμένων (65-85 ετών). Η δόνηση υψηλής συχνότητας έδειξε ότι επηρεάζονται ιδιαίτερα οι οδοί που σχετίζονται με τον ενεργειακό μεταβολισμό, τις σαρκομερικές πρωτεΐνες και την απόκριση στο οξειδωτικό στρες. Συμπερασματικά, η θεραπεία κρίθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της απώλειας μυϊκής δύναμης που σχετίζεται με τη σαρκοπενία. Επιδράσεις των τοπικών δονήσεων στον τροφισμό των σκελετικών μυών σε ηλικιωμένους: μηχανικά, κυτταρικά και μοριακά συμβάντα.
Source: T. Pietrangelo et al., Effects of local vibrations on skeletal muscle trophism in elderly people mechanical, cellular and molecular events, International Journal of Molecular Medicine 24: 503-12, 2009
Η σαρκοπενία σε ηλικιωμένους ασθενείς και αντιμετώπιση με εστιασμένη μηχανική-ακουστική δόνηση χρησιμοποιώντας τη συσκευή VISS: Η θεραπεία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της έκφρασης των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στον αερόβιο μεταβολισμό και αποτελούν τη σειρά Z των σαρκομερών. Επιπλέον, προσδιόρισε μια αύξηση στην ισομετρική δύναμη συστολής και στον μυϊκό τόνο.
(Source: R. Saggini et al., Europa Medicophysica, 2008, 44(suppl.1 to n.3) Translation by: Unibell srl)
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 σχετικά με την εκπαίδευση για την αύξηση της μυϊκής ισχύος και ισορροπίας σε σαρκοπενικά άτομα τρίτης ηλικίας έδειξε ότι η εφαρμογή της μηχανοακουστικής δόνησης σε συνδυασμό με πρόγραμμα κινησιοθεραπείας είχε σαν κύριο αποτέλεσμα η μεγιστοποίηση της συστολικής δύναμης των κάτω άκρων, και τα δευτερεύοντα αποτελέσματα ήταν αυξημένη σταθερότητα σε στατική και δυναμική ισορροπία. Όλα τα σχήματα προπόνησης αύξησαν την ισομετρική ισχύ.
EUROPEAN JOURNAL OF INFLAMMATIONVol. 11, no. 1, 0-0 2013