Δομικές Ανισορροπίες #2. Ασυμμετρία λεκάνης και Ωμοπλάτης

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Οποιαδήποτε δομική σκελετική ανισορροπία αντιμετωπίζεται πριν τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Συχνά, μετά τη γενική θεραπεία που αφορά τη σκελετική ανισορροπία, ο ασθενής παρατηρεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του και η τοπική θεραπεία διευκολύνεται. Σε αυτή τη σειρά των 7 άρθρων θα εξετάσουμε πώς μας επηρεάζουν οι ανισορροπίες στους μύες και τον σκελετό.

Ασυμμετρία Λεκάνης και Ωμοπλάτης

Ασυμμετρία Λεκάνης και Ωμοπλάτης - Human kinetics Μαρούσι

Ο κορμός μπορεί να αποτυπωθεί σαν ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Οι ώμοι και ισχία αποτελούν τις 4 γωνίες του, 90° η κάθε μία. Αν μία από τις γωνίες είναι μετατοπισμένη θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, αν το αριστερό ισχίο είναι στραμμένο προς τα κάτω, το δεξί ισχίο θα εμφανίζεται πιο ψηλά, και αυτό θα συμπαρασύρει και τους ώμους, με το δεξί ώμο να έρχεται πιο ψηλά από τον αριστερό.

Με τον καιρό, αυτή η στάση θα προκαλέσει και άλλα προβλήματα, με συμπτώματα τοπικά αλλά και πιο απομακρυσμένα. Μία αλυσιδωτή αντίδραση μπορεί να ξεκινήσει από τη μετατόπιση μίας από τις «γωνίες» επηρεάζοντας τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους που θα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν και να ισοσκελίσουν αυτή την αλλαγή στη στάση του σώματος.

Αυτό θα δημιουργήσει με τη σειρά του πίεση στα όργανα, στην περιτονία, στους λεμφαδένες, στα αιμοφόρα αγγεία και στα λεμφαγγεία, όπως και στα νεύρα. Όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παραμένει αυτή η κατάσταση χωρίς να αντιμετωπιστεί, τόση περισσότερη ζημιά και συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει. Με τον καιρό, η παρεμπόδιση της αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας ή της νεύρωσης σε μία περιοχή θα προκαλέσει την ευπάθεια κάποιου οργάνου. Η διαδικασία επούλωσης μετά από ένα τραυματισμό σε μία τέτοια κατάσταση επιβραδύνεται και το πρόβλημα μετατρέπεται σε χρόνιο. Η θεραπεία που γίνεται για τη συμμετρία λεκάνης-ωμοπλατών απευθύνεται στη στροφή/μετατόπιση της άρθρωσης των ισχίων ή των ώμων.

Σκοπός της θεραπέιας για Ασυμμετρία Λεκάνης και Ωμοπλάτης

Σκοπός της θεραπείας είναι να χαλαρώσουν οι μυϊκές δομές που βρίσκονται σε σύσπαση, και αποτελούν το αίτιο αυτής της στροφής ή είναι το αποτέλεσμα αυτής της στροφής. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα να επιστρέψει στη σωστή του θέση και να ζυγοσταθμιστούν τα φορτία που δέχεται ο κορμός. Σε ασθενείς που πάσχουν σημαντική και χρόνια δομική ανισορροπία, όπως σε κάποια παράλυση, ακρωτηριασμό, τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, εγκαύματα, ή άλλες μη αναστρέψιμες καταστάσεις, η θεραπεία θα επιχειρήσει να χαλαρώσει του συσπασμένους μύες με σκοπό την τόνωση της λεμφικής και αιματικής κυκλοφορία και την απελευθέρωση παγίδευσης νεύρων. Αυτό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα του ασθενούς.

Πότε συστήνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία συστήνεται πρωτίστως σε κάθε ασθενή που έχει μία ορατή ασυμμετρία μεταξύ των ώμων και της λεκάνης. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης με επιτυχία στις ακόλουθες καταστάσεις: πόνος στον ώμο και στον αυχένα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, σύνδρομο θωρακικής εξόδου, μυϊκός σπασμός στην πλάτη ανάμεσα από τις ωμοπλάτες, πόνος χαμηλά στη μέση, ισχιαλγία, πόνος στην άρθρωση του ισχίου, πόνος στο γόνατο, ιερολαγόνια δυσκαμψία, πονοκέφαλος (που ξεκινά από τον αυχένα), μονόπλευρος πόνος στον κορμό, άσθμα.

Διάβασε το προυγούμενο άρθρο της σειράς:

Διάβασε το επόμενο άρθρο της σειράς:

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×