Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε ένα υγιές σώμα στο πέρασμα του χρόνου;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει από κάθε άποψη το σώμα μας και τις λειτουργίες του. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να ελέγξουμε σε ένα βαθμό την υγεία μας αντί να παραμένουμε αδρανείς, περιμένοντας το χρόνο για να αντλήσει όλη μας τη δύναμη και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
Το μυστικό κρύβεται στη σπονδυλική στήλη!
Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν την πολυπλοκότητα της σπονδυλικής στήλης. Η δομή της περιλαμβάνει σπονδύλους, δίσκους, τένοντες, συνδέσμους και νεύρα. Τα νεύρα ελέγχουν την κίνηση στέλνοντας σήματα στο υπόλοιπο σώμα σας. Όταν οι σπόνδυλοι ή οι δίσκοι σπρώχνουν αυτά τα νεύρα, μπορεί να εμποδίσουν τις λειτουργίες του σώματός. Επιπλέον, πολλές κινήσεις σχετίζονται με την ικανότητά μας να ισορροπούμε.
Το σίγουρο είναι ότι η στάση και η κίνηση επηρεάζουν τόσο τη μακροζωία μας όσο και την ποιότητα ζωής μας. Τα άτομα που έχουν καλή στάση τείνουν να αναρρώνουν γρηγορότερα από τραυματισμούς, να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από την άσκηση, να αισθάνονται λιγότερο πόνο και φυσικά να φαίνονται νεότερα.
3 συμβουλές για την διατήρηση ενός υγιούς και νεότερου σώματος:
#1. Ξεκινήστε να εξασκείτε την ισορροπία του σώματός σας.
Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά ακόμη και όταν στέκεστε απλώς για μια στιγμή, στην πραγματικότητα ισορροπείτε. Όταν συμβαίνει αυτό, ενισχύετε αυτομάτως τη σταθερότητα των αρθρώσεων. Οι ασκήσεις ισορροπίας και οι δραστηριότητες θυμίζουν στους σταθεροποιητές μυς μας να λειτουργήσουν, βοηθώντας έτσι τη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος και την αίσθηση της ισορροπίας που προέρχεται από τους προθάλαμους στο εσωτερικό των αυτιών μας.
Καθώς μεγαλώνουμε, φυσικά αρχίζουμε να χάνουμε κάποια ικανότητα εξισορρόπησης, οπότε πρέπει να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια να εξασκήσουμε αυτήν την ικανότητα για να τη διατηρήσουμε.
#2. Ερευνήστε την σύνδεση της μακροζωίας με την ισορροπία.
Το χρονικό διάστημα που μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι θεωρείται ως αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας της μακροζωίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής στις μέρες μας. Ως αποτέλεσμα, σπάνια εξασκούν την ισορροπία τους και, κατά συνέπεια, αναπτύσσουν γενικά χαμηλό συντονισμό κινήσεων.
Σε μια μελέτη του Ιατρικού Συμβουλίου Έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, 5.000 άτομα που γεννήθηκαν το 1946 παρακολουθούνταν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στην ηλικία των 53 ετών, ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις, κατά τις οποίες στέκονταν στο ένα πόδι σε όρθια στάση με κλειστά με τα μάτια. Οι άνδρες και οι γυναίκες που μπορούσαν να κρατήσουν τη θέση αυτή για λιγότερο από δύο δευτερόλεπτα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από την ηλικία των 66 ετών από εκείνους που μπορούσαν να την κρατήσουν για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο. Τα άτομα που δεν μπορούσαν να κάνουν το τεστ ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν τα επόμενα 13 χρόνια.
#3. Δώστε σημασία στην στάση σώματος.
Η διατήρηση της ισορροπίας σας είναι δυνατή μόνο όταν ο εγκέφαλος, οι μύες και τα μέρη του εσωτερικού αυτιού συνεργάζονται όπως πρέπει. Ωστόσο, ο συντονισμός αυτών των τριών μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό καθιστά δυσκολότερο το να στέκεστε όρθιοι και να έχετε καλή στάση σώματος καθώς μεγαλώνετε.
Δεδομένου, ότι η στάση σας γίνεται όλο και πιο στραμμένη προς τα εμπρός, οι μύες πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να διατηρήσουν το σώμα ισορροπημένο, κάνοντας τους μυς να γίνουν πιο σφιχτοί.
Το μέσο άτομο που δεν κάνει ασκήσεις ισορροπίας για να ξεφύγει από τον καθιστικό τρόπο ζωής συνηθίζει να έχει και κακή στάση. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν ζητήματα όπως κεκλιμένους ώμους, πρόσθια πυελική κλίση και μειωμένη κινητικότητα στην πλάτη. Εάν στοχεύετε στην καλή ισορροπία, πρέπει να έχετε καλή στάση σώματος.
Γνωρίζατε ότι η στάση μας επηρεάζει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες μας, από την αναπνοή έως την αρτηριακή πίεση; Επίσης, καθώς περνούν τα χρόνια, τα οστά μας λυγίζουν και καταρρέουν. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης απώλειας ύψους που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, οι άνδρες που έχασαν το μεγαλύτερο ύψος καθώς γερνούσαν είχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από εκείνους που έχασαν λιγότερο. Η κακή στάση του σώματος οδηγεί σε απώλεια ύψους. Τελικά προκαλεί φυσικό περιορισμό των πνευμόνων και των κοιλιακών οργάνων, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και αναπνευστικής ανεπάρκειας.
Τα καλά νέα είναι ότι η στάση του σώματος μπορεί να βελτιωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το σωστό πρόγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη στάση σας σιγά-σιγά. Οι περισσότεροι αναφέρουν επίσης ανακούφιση από πόνο στον αυχένα και την πλάτη.
Πηγή: https://nivamd.com/