Δομικές σκελετικές ανισορροπίες #1. Αιτίες & συμπτώματα

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Δομικές σκελετικές ανισορροπίες

Οι “Δομικές Σκελετικές Ανισορροπίες” αποτελούν ένα σημαντικό και πολυδιάστατο θέμα στον τομέα της ιατρικής και της φυσικοθεραπείας. Αναφέρονται στις ανισορροπίες που παρατηρούνται στο σκελετικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες, όπως τραυματισμοί, κακές συνήθειες ή κληρονομικότητα. Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. 

Θα εξετάσουμε το θέμα των δομικών σκελετικών ανισορροπιών μέσα από μια σειρά από 7 θεματικές ενότητες, οι οποίες θα καλύψουν τις διάφορες πτυχές και τις πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις του θέματος.

Πώς εκδηλώνονται οι δομικές σκελετικές ανισορροπίες στο σώμα και πως προκαλούνται;

Συνήθως μία δομική ανισορροπία εκδηλώνεται σαν μία ασυμμετρία στο σώμα, η οποία προκαλεί μία ομάδα μυών στη μία πλευρά του σώματος να δουλέψει και να αναπτυχθεί διαφορετικά από την αντίστοιχη μυϊκή ομάδα στην άλλη πλευρά του σώματος.

Οι δομικές ανισορροπίες μπορεί να αναπτυχθούν σαν αποτέλεσμα μίας μονόπλευρης αθλητικής δραστηριότητας όπως το γκολφ, το τένις, το ψάρεμα ή είναι συνέπεια μίας εργασίας που απαιτεί φόρτωση και εκφόρτωση μεγάλου βάρους. Μία μυοσκελετική ανισορροπία μπορεί να προκύψει μετά από ένα τραυματισμό, όπως τροχαίο ατύχημα ή μία απλή πτώση.

Δομικές σκελετικές ανισορροπίες από πληγές ή χειρουργικές επεμβάσεις

Οι ουλές από πληγές ή χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη στάση του σώματος εξαιτίας της τάσης που δημιουργούν στο συνδετικό ιστό. Κάποιες ασθένειες (όπως πολλαπλή σκλήρυνση, οστεοαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, κ.ά.), οι οποίες επηρεάζουν το νευρομυϊκο ή σκελετικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν δομικές ανισορροπίες. Μία δομική ανισορροπία μπορεί, επίσης, να προέρχεται από παραμόρφωση στα άκρα, ακρωτηριασμό ή αναπτυξιακά προβλήματα.

Αιτίες που προκαλούν δομικές σκελετικές ανισορροπίες

Δομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με τη στάση του σώματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολύωρης κακής θέσης στο γραφείο, ορθοστασία με άνιση φόρτιση στα δύο πέλματα, ή ακόμα κακή θέση στο κρεβάτι ή άβολο στρώμα. Η τάση για ανάπτυξη σκολίωσης ή λόρδωσης σχετίζεται με μία γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με κακή στάση του σώματος.

Μία συχνή αιτία δομικής ανισορροπίας είναι ο τρόπος που περπατάει κάποιος. Ο πρηνισμός ή υπτιασμός της ποδοκνημικής άρθρωσης μπορεί να επηρεάσει τα γόνατα, την ιερολαγόνια άρθρωση και τη σπονδυλική στήλη. Τέλος, αναπνευστικές ασθένειες όπως εμφύσημα, άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα ή κύστες και όγκοι που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία στο σώμα μπορούν να επηρεάσουν τη στάση του σώματος και το μυοσκελετικό σύστημα, καθώς το προσβεβλημένο όργανο μπορεί να ασκεί μία συνεχή πίεση στον σκελετό.

Εφόσον η μία πλευρά του σώματος ευνοείται σε σχέση με την άλλη, οι μυϊκές ομάδες θα αναπτυχθούν ασύμμετρα και θα ασκηθεί πίεση σε ανατομικές δομές, όπως λεμφαγγεία, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία, τένοντες, σύνδεσμοι και συνδετικός ιστός. Για παράδειγμα: αν κάποιος υποφέρει από πόνο στο γόνατο εξαιτίας βλαισοποδίας, θα ευνοήσει τη λιγότερο επώδυνη πλευρά και ο κορμός θα στραφεί ελαφρά ώστε το επώδυνο πόδι να φορτίζεται λιγότερο. Αν τα προβλήματα στο γόνατο και στον αστράγαλο δεν αντιμετωπιστούν, η στροφή του κορμού μπορεί να προκαλέσει παθολογικές εκδηλώσεις όπως πόνος χαμηλά στη μέση, πόνο στον αυχένα και τον ώμο, ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα από τη στροφή των πλευρών.

Γυναίκα αγγίζει τον πόνο στη μέση της στον κήπο, φαίνεται να έχει πόνο.

Επιπτώσεις Χρόνιας δομικής σκελετικής ανισορροπίας

Κάποιες φορές, μία χρόνια σκελετική ανισορροπία επηρεάζει τόσο πολύ την περιοχή, που η πίεση μετατοπίζεται στα εσωτερικά όργανα μέσω των οστών. Για παράδειγμα, η πίεση στους πνεύμονες εξαιτίας μονόπλευρης πίεσης από τα πλευρά σε περίπτωση σκολίωσης. Πίεση σε ένα ή και στα δύο νεφρά σε άτομα με χρόνια έντονη σύσπαση των τετράγωνων οσφυϊκών μυών ή με στροφή της λεκάνης.

Χρόνια σύσπαση των μυών γύρω από την ιερολαγόνια άρθρωση μπορεί να επιφέρει προβλήματα όπως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, εντερικά προβλήματα, κιρσοί και διαταραχές της ουροδόχου κύστης.

Αντιμετώπιση δομικών σκελετικών ανισορροπίών

Οποιαδήποτε δομική ανισορροπία αντιμετωπίζεται πριν τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Συχνά, μετά τη γενική θεραπεία που αφορά τη σκελετική ανισορροπία, ο ασθενής παρατηρεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του και η τοπική θεραπεία διευκολύνεται.

Διάβασε το επόμενο άρθρο της σειράς:

Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×