Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα

HUMAN KINETICS

ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΟΥ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΥ

Human Kinetics Physiotherapy - Souzana Loukogiannaki

Περιεχόμενα θέματα

Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα.

Η φυσιολογική φθορά της ηλικίας, τα παραπάνω κιλά, η συμμετοχή σε αθλήματα που περιλαμβάνουν άλματα, προσγείωση και περιστροφή ασκούν μεγάλη πίεση στα γόνατα, ειδικά στον τένοντα που εκτείνεται από την επιγονατίδα μέχρι την κνήμη. Αυτός ο τένοντας είναι γνωστός ως «επιγονατιδικός τένοντας». Πολλοί αθλητές αλλά και ηλικιωμένοι αναφέρουν πόνο ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα τους, κάτι που μπορεί να τους εμποδίσει να συμμετάσχουν στο επιθυμητό άθλημα ή καθημερινή δραστηριότητα. Με την κατάλληλη διαχείριση και ενδυνάμωση, η φυσιοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε στον αθλητισμό ή στη δραστηριότητα που αγαπάτε το συντομότερο δυνατό! 

Τι είναι, όμως, η πάθηση του Επιγονατιδικού Τένοντα ή αλλιώς τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα;

Η τενοντίτιδα της επιγονατίδας (Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού Τένοντα), επίσης γνωστή ως “Jumper’s Knee”, είναι ένας τραυματισμός που προκύπτει λόγω επαναλαμβανόμενης πίεσης στον τένοντα. Για τους αθλητές μπορεί, επίσης, να οφείλεται στην αύξηση της δραστηριότητας/προπόνησης, στην έναρξη μιας νέας δραστηριότητας ή και στην αλλαγή εξοπλισμού που χρησιμοποιείτε, όπως τα παπούτσια. Ο ρόλος του επιγονατιδικού τένοντα είναι να παρέχει επιπλέον βοήθεια στον τετρακέφαλο – τους μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού σας – για να βοηθήσει στην ανόρθωση του γόνατος. Οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους ενεργοποιείτε ή και υπερφορτώνετε τον τετρακέφαλό σας, οδηγούν στο να τραβάτε συνεχώς τον τένοντα, γεγονός που συμβάλλει στον ερεθισμό στο εσωτερικό του. Ως αποτέλεσμα, αισθάνεστε πόνο στο κάτω μέρος της επιγονατίδας. Οι νεαροί αθλητές ηλικίας 15-30 ετών που συμμετέχουν σε αθλήματα που ασκούν μεγάλη πίεση στον τένοντα της επιγονατίδας (π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ, άλμα εις ύψος/μήκος/τριπλούν, τένις, ποδόσφαιρο, τρέξιμο σε κατηφόρα κ.λπ.) είναι πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση αυτού του τραυματισμού.

Η εικόνα δείχνει μία προβολή των μυών και των τενόντων του γονάτου ενός ατόμου που το κρατάει.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα;

Άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση πολύ πιθανό να βιώσουν πόνο στο κάτω μέρος της επιγονατίδας αλλά και κάτω από αυτήν. Επίσης, θα αισθανθούν πιθανά πόνο όταν γίνεται σύσπαση του τετρακέφαλου μυ τους, ενώ οι δραστηριότητες με βάρη θα επιδεινώσουν τον τένοντα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν άλματα, αλλαγή κατευθύνσεων και επιβράδυνση. Τα άτομα με Τενοντοπάθεια της Επιγονατίδας τείνουν να βρίσκουν ένα μοτίβο στον πόνο τους: επιδεινώνεται πριν και μετά τη δραστηριότητα, αλλά υποχωρεί κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Μετά από 24 ώρες, θα εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο επίπεδο πόνου μετά τη δραστηριότητα.

Πώς βοηθά η Φυσικοθεραπεία στην τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα;

1ο Βήμα

Το πρώτο βήμα για την πρόοδό σας είναι να τροποποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και το πρόγραμμα προπόνησής σας. Είναι πολύ σημαντικό να μειώσετε τις αντιστάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο τένοντας ώστε να έχει χρόνο να αποκατασταθεί από τη συσσωρευμένη βλάβη. Ωστόσο, οι τένοντες θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι πολύ ιδιαίτερες σε αυτό που θέλουν. Δεν τους αρέσει να είναι εντελώς χαλαροί, αλλά ούτε και υπερφορτωμένοι. Φανταστείτε μια καμπάνα – ξεκινά από χαμηλά, καμπυλώνει ψηλά και μετά πέφτει κάτω χαμηλά. Στα δύο σημεία ο τένοντας είτε υποφορτίζεται, είτε ξεκουράζεται εντελώς. Αυτό σημαίνει, ότι αντί να αυξηθεί η δύναμη μέσα στον τένοντα για να βοηθήσει τον μυ, τόσο υπό ή υπερφόρτωσή του μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε περαιτέρω διάσπασή του! Σωστά, δεν θα θέλαμε κάτι τέτοιο! Αντίθετα, το υψηλότερο μέρος της καμπύλης είναι εκεί που θέλει να βρίσκεται ο τένοντας, πράγμα που σημαίνει ότι η βέλτιστη φόρτιση για έναν τένοντα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τα κανονικά φορτία. Αυτό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το πόσο μπορεί να αντέξει ο τένοντας. Μέσα σε αυτήν την περιοχή της καμπύλης, ο τένοντας είναι σε θέση να προσαρμοστεί επαρκώς στο παρεχόμενο φορτίο και ως εκ τούτου, γίνεται δυνατότερος!

2ο Βήμα

Το δεύτερο βήμα που βοθά στην τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα περιλαμβάνει διόρθωση των τεχνικών άλματος και προσγείωσης. Αυτό γίνεται για να εξεταστεί αν υπάρχει κάτι που μπορεί να βελτιωθεί, προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα του φορτίου που διέρχεται από τον επιγονατιδικό τένοντα και αντ ‘αυτού, να χρησιμοποιήθούν άλλα μέρη του σώματος για να απορροφήσουν την πίεση.

3ο Βήμα (Τελευταίο)

Το τελευταίο βήμα περιλαμβάνει σταδιακό overloading του τένοντα. Αυτό σημαίνει, ότι μόλις ο τένοντας έχει επανέλθει και αποκατασταθεί πλήρως, τότε φτάνει η στιγμή που θα πρέπει να αρχίσετε να τον ενδυναμώνετε και συνεπώς να επανέλθετε στις προπονήσεις σας! Η ενδυνάμωση των μυών κατά μήκος του ποδιού (όπως οι τετρακέφαλοι, οι γάμπες, οι γλουτιαίοι) είναι σημαντική για να διασφαλιστεί, ότι συνεργάζονται για να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στο άκρο. Εάν ένας μυς είναι πιο αδύναμος από τον άλλο, θα οδηγήσει σε ανισορροπία και μπορεί να προκαλέσει έναν μυ να δουλεύει πιο σκληρά από έναν άλλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας μαζί μας στο: 2106149269

Πηγή: https://boostpt.ca/patellar-tendinopathy-what-is-it/

author avatar
The Editor
Μοιράσου το άρθρο

ΣΟΥΖΑΝΑ ΛΟΥΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Η Σουζάνα Λουκογιαννάκη είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Έχει ειδικευτεί στον Βιοϊατρικό Βελονισμό και είναι μέλος της Ελληνικής Φυσικοθεραπευτικής Εταιρείας Αλγολογίας. Η φιλοσοφία της βασίζεται στον συνδυασμό της φυσικοθεραπείας και του Βιοϊατρικού βελονισμού για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών καθώς και του χρόνιου πόνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Για να κλείσετε ραντεβού με την κ. Λουκογιαννάκη παρακαλούμε καλέστε μας στα τηλέφωνα 2106149269 & 6937110261.

×